El CEG i la seva aportació al patrimoni comarcal
D’ençà de l’any 2002, el Centre d’Estudis de Les Garrigues ha aportat tota una munió de treballs que fan referència a la nostra comarca. Molts d’ells ens descobreixen tot un seguit de patrimoni comarcal que no havia estat mai estudiat ni catalogat. Forns de calç, molins d’oli, molins fariners, carboneres, etc...en són alguns exemples. Si hom ressegueix les diferents publicacions de les trobades d’estudiosos -val a dir que el proper dia 29 d’octubre es realitzarà la vuitena a la població de l’Albi- s’adona de la gran feina feta. Sovint, o gairebé sempre, de forma desinteressada, estudiosos d’arreu de la comarca han anat aportant les seves investigacions, de manera que a hores d’ara podem gaudir d’una documentació que ens facilita el coneixement del nostre patrimoni local i comarcal.
Dit això, voldria manifestar la meva sorpresa davant la gran resposta popular que hi ha en el moment en què es realitza alguna convocatòria per explicar, conèixer o visitar aquest patrimoni. Personalment voldria esmentar l’èxit de convocatòria que va tenir la inauguració de la XVIIIa edició del Festival de Música popular i tradicional de la Granadella del passat mes d’agost. La inauguració s’organitzà proposant una caminada per tal de conèixer i visitar diferents receptacles d’aigua que encara són visibles i visitables al seu terme i sota el títol “ Aljubs, cadolles, basses… passegem pel terme de La Granadella” es va muntar l’activitat. Jo mateixa en vaig preparar la ruta, la documentació i l’explicació dels diferents elements, tot utilitzant com a eines de referència els llibres i la documentació elaborada durant tots aquests anys pel CEG. La sorpresa fou molt gran. A l’hora prevista tot un seguit de persones encuriosides, de totes les edats, van anar apareixent per poder fer la visita. Tot un èxit; però la sorpresa fou encara més gran, quan, durant la realització de l’activitat, tothom mostrava un gran interès en les explicacions i fins i tot es demanà de poder allargar la ruta, aprofundir en la temàtica o realitzar una altra sortida.
Si explico aquest fet, no és per donar rellevància a una activitat concreta, sinó per evidenciar la gran importància que té per al nostre territori tenir a l’abast estudis que cataloguin, analitzin o expliquin els diferents aspectes del nostre patrimoni. Val a dir també que caldria denunciar el mal estat en què sovint es troba gran part d’aquest patrimoni, gairebé sempre oblidat pels garriguencs i per les seves administracions. Darrerament sorgeixen diferents veus argumentant l’oferta turística de la comarca com a font per poder potenciar el seu turisme i la seva economia. Com es pot fer això sense tenir en compte el patrimoni? Deixo aquí l’interrogant; per reflexionar-hi caldria escriure un altre article.
De resultes de la resposta popular a la convocatòria que vam fer a la Granadella per visitar aquesta petita mostra del nostre patrimoni, animaria també a les administracions a fer-ho, a vetllar per poder documentar el patrimoni de la comarca, a donar suport a aquells qui voluntàriament ho fan i a procurar, sempre que sigui possible, que no desaparegui del nostre territori.
Per finalitzar, voldria afegir que em complau poder fer arribar part de la informació que contenen els estudis fets durant tots aquests anys a tothom i dur d’aquesta manera la cultura al carrer i evidenciar que no sempre és una feina feta només per ser publicada.
Judit Flix
Centre d’Estudis de les Garrigues
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada