dimecres, 19 d’octubre del 2011

ARTICLE DEL MES D'ABRIL AL SOMGARRIGUES: "INVESTIGAR SÍ, PERÒ PER QUÈ?

INVESTIGAR SÍ, PERÒ PER QUÈ?                              

Si hom ens pregunta què entenem per “investigar”, pot ser que a algú li vingui ràpidament a la ment la imatge del conegut inspector Gadget o fins i tot del famós detectiu londinenc, creat per Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes. El llistat d’investigadors que s’han sumat al curs de la història és infinita: Albert Einstein, Thomas Edison, Isaac Newton, Benjamin Franklin, Galileo Galilei, Louis Pasteur, James Watt, Alessandro Volta, Arquímedes, etc. Si bé la intel·ligència i l’ús hàbil de l’observació són trets imprescindibles d’un bon investigador, aquests no són només els únics, i és que la pràctica investigadora requereix d’una actitud cognoscitiva, moral, reflexiva, objectiva, a més del domini de mètodes i tècniques específiques. En definitiva, i el que potser és més important, un bon investigador ha de ser sobretot ordenat i perseverant en la seva tasca decidida per esbrinar, conèixer, i entendre fins als més recòndits detalls d’una realitat concreta. El llatí ens dóna, un cop més, la solució: investigare, derivat de vestigium, “seguir la pista de...”.

El fet de dissertar sobre la labor investigadora em porta a parlar del IV Premi Joves Investigadors i Investigadores de les Garrigues, convocat conjuntament entre el Centre d’Estudis de les Garrigues (CEG), la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya (Coordinació territorial de Joventut a Lleida) i el Consell Comarcal de les Garrigues. Aquest premi, dotat amb 600, 300 i 100 euros respectivament per als tres primers classificats, neix amb la voluntat de fomentar la investigació i la recerca a la comarca entre els joves i les joves estudiants. La finalitat és clara: donar suport i potenciar l’esperit de recerca i creativitat científica sobre temes directament relacionats amb la comarca de les Garrigues o amb qualsevol dels seus pobles, i és per aquest motiu que s’adreça a estudiants d’entre 16 i 30 anys que estiguin interessats en el treball d’investigació relacionat amb qualsevol disciplina, ja sigui la llengua, la literatura, la història, l’art, l’arqueologia, l’etnologia, l’antropologia, la botànica, l’economia, etc. sempre que estiguin vinculats a la comarca garriguenca.

Moltes vegades ens sentim atrets per descobrir, per conèixer, per SABER... però també molt sovint deixem passar aquesta necessitat empesos per la rutina del nostre dia a dia. Som conscients, perquè ens ho diuen contínuament els que en saben, que “el coneixement no ocupa lloc”, que “el que no es fa servir es rovella” i si som una mica més cientifistes, admetrem que “conèixer constitueix un estímul per a l’activitat intel·lectual perquè l’obliga a mobilitzar-se”. En aquest sentit, els especialistes en educació parlen avui de “mobilitzar el coneixement dels nostres estudiants”. Una bona manera de fer-ho és precisament contribuir a aquesta funció investigadora de manera que amb el nostre treball ajudem a millorar l’estudi que ens ha de permetre establir contacte amb la realitat i així arribar-la a conèixer millor. Aquesta és, precisament, la proposta del Premi. Si amb aquestes premisses algú ja s’ha sentit atret per la necessitat impetuosa d’investigar, hauré complert amb el meu objectiu i només em quedarà dir: Enhorabona!

Lys Solé Farré 
Centre d’Estudis de les Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada