dilluns, 16 d’abril del 2012

ARTICLE DEL MES DE D'ABRIL AL 'SOMGARRIGUES': "1714: L'IMPACTE DE LA GUERRA DE SUCCESSIÓ I DEL RÈGIM BORBÒNIC A LA COMARCA DE LES GARRIGUES"

1714: L’impacte de la Guerra de Successió i del règim borbònic a la comarca de les Garrigues

Enguany, el Centre d’Estudis de les Garrigues commemora el 10è aniversari de la seva fundació. A la darrera assemblea del Centre d’Estudis de les Garrigues, celebrada a Fulleda el 3 de març de 2012, es va parlar de les possibles activitats a realitzar en el marc d’aquesta commemoració.

En el fructífer debat que es va realitzar, es va parlar de la possibilitat que aquest aniversari suposés un punt d’inflexió per a l’entitat. Sens dubte, el producte més emblemàtic de la nostra entitat, que no l’únic, han estat les Trobades d’Estudiosos. Fins ara, de les Trobades d'Estudiosos han sorgit miscel·lànies, que recollien treballs diversos, els quals han permès forjar un important cabal d’estudis sobre la nostra comarca. A partir d’ara, potser caldria que les Trobades d’Estudiosos s’estructuressin amb caràcter monogràfic. Un mateix tema, amb un fil conductor, abordat des de diverses perspectives. Es tractaria, per tant, de fer una feina en equip, més enllà d’aplegar en una publicació un conjunt de treballs individuals sobre la comarca. Això no exclouria, al meu parer, que aquest caràcter monogràfic es pogués combinar amb d’altres treballs individuals, en la línia recopilatòria del que s’ha fet fins ara.

A l'assemblea va sortir la possibilitat de treballar a l’entorn de les conseqüències que va suposar la Guerra de Successió i la implantació del règim borbònic per a la nostra comarca. Estem molt a la vora de commemorar els tres-cents anys d’aquests fets (1714-2014) i sembla molt oportú l’elaboració d’una monografia sobre aquest tema.

Des d’aquesta perspectiva, es pot analitzar quin va ser l’impacte que el règim borbònic va tenir durant el segle XVIII en les nostres institucions (les paeries i els antics consells municipals, la implantació dels corregiments), en la llengua (el procés de castellanització de la documentació oficial, dels topònims, dels antropònims), en l’economia (la implantació del cadastre, el canvi en els conreus) o en els elements arquitectònics (la destrucció de castells i de les muralles, la construcció d’esglésies, els canvis en la trama urbana dels nuclis de població). En aquesta recerca una documentació molt rellevant la trobem en els antics cadastres que aporten molta informació sobre la població, sobre l'estructura urbanística dels pobles, sobre l'economia, els tipus de conreu, l'estructura de la terra, etc.

Es podria pensar a fer la trobada el 2013 i fer la presentació del llibre l'11 de setembre de 2014, coincidint amb els 300 anys. No sé si podríem buscar un lloc emblemàtic de la nostra comarca (a Barcelona hi ha l'estàtua de Casanovas i el Fossar de les Moreres, a Lleida, el convent del Roser). Potser es podria fer en les restes d'algun castell o poble que hagués estat escenari dels fets durant la Guerra de Successió. Per exemple, l'antic poblat de Castellots va ser literalment arrasat l'any 1707 i el va substituir l'actual poble de la Floresta. En qualsevol cas, es tracta d’una proposta embastada sobre la qual caldrà debatre. Al marge d’aquestes consideracions, crec que ens hem de felicitar en qualsevol cas per la feina feta durant aquests anys, que ha estat realment extraordinària. Felicitats a tots els estudiosos!

Vicenç Aguado
Centre d’Estudis de les Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada