dijous, 9 de gener del 2014

ARTICLE DEL MES DE DESEMBRE AL 'SOMGARRIGUES': "DE 11-09-1714 A 09-11-2014"

DE 11-09-1714 A 09-11-2014

Tothom sap prou bé que el Centre d’Estudis de les Garrigues, des del moment de la seva fundació, treballa per la cultura i la recerca en els diversos camps de les ciències, en especial atenció en el de les humanitats. En l’actualitat ens adonem que la feina feta pel nostre centre d’estudi -com per la feina feta per altres entitats- prenen un paper rellevant en el moment que el país es planteja nous reptes i afronta un canvi de timó en la història de la nostra nació catalana.

Actualment estem immersos en un temps que genera un procés que, acabi com acabi, serà un moment clau per a la història de Catalunya. Les futures generacions tindran en els llibres de text d’humanitats tots els esdeveniments que s’estan succeint, des de l’aprovació de l’Estatut, les eleccions d’Arenys de Munt fins a l’actualitat. Però això serà en un futur, i malgrat el que puguem intuir no podem fer prediccions d’allò que encara no ha passat. Però el que sí que tenim clar és que cal conèixer amb el millor rigor possible el passat, i que la feina que estem portant a terme els Centres d’Estudis de Catalunya sobre el coneixement d’aquest temps que va entre les dues dates del títol és enorme i important.

A les Garrigues aquest any 2013 ja hem treballat en una jornada especial que es va celebrar al castell de la Floresta sobre els fets succeïts al 1714 i les repercussions posteriors. Alguns d’aquests treballs es van acabar d’aprofundir i d’ampliar i en el marc de la IX Trobada d’Estudiosos de la comarca de les Garrigues -celebrada a Fulleda a finals del mes d’octubre- es va presentar un monogràfic sobre diversos aspectes de la història del segle XVIII a la nostra comarca. El cert és que encara ens queda molta feina per fer perquè coneixem poc el fets succeïts i menys encara els que van viure i patir els nostres avantpassats davant la guerra de Successió i la repressió del govern de Felip V.

Avui, si volem fer un pas ferm cap endavant per canviar el rumb de la nostra història, cal primer conèixer i explicar el passat. Ara és quan es necessita tota aquella feina que semblava poc interessant, que quedava en treballs i recerques que només llegien historiadors i especialistes en la matèria. Avui aquesta recerca feta és matèria de reflexió i d’actualitat. L’exemple el tenim en les jornades “Espanya contra Catalunya” o en el congrés que es farà el proper febrer a la ciutat de Cervera sobre els fets de 1714 i el segle XVIII o en un àmbit més local en la publicació dels treballs sobre la comarca d’aquest període que es durà a terme l’any 2014.

Creiem que és necessari conèixer el passat, què va passar a Lleida el 1707, qui era el duc del Berwick, Bac de Roda, què es va signar al tractat d’Utrecht, per què va governar Felip d’Anjou, qui formava la junta general de braços, quina va ser la repressió que van patir els catalans...Però també cal conèixer altres fets que s’han succeït entre aquests tres-cents anys. El segle XIX és un segle convuls i arriben noves influències en el pensament i en la política fruit d’una revolució francesa, o el segle XX amb una guerra de la qual encara en patim les conseqüències. La nostra feina és investigar i explicar els fets succeïts i per aquest motiu també col·laborem aquests dies en la celebració d’uns actes que es van desenvolupar ara fa setanta-cinc anys com són els bombardejos de la Granadella. I seguirem treballant per preparar un futur millor.

Isidre Pinyol Cerro
Centre d’Estudis de les Garrigues

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada