dissabte, 12 de gener del 2013

RECERCA SOBRE ELS ANTICS HOSPITALS DE LES GARRIGUES


Seguint els criteris de Línia de recerca del Departament de Geografia i Història de l'IEI Història dels hospitals i de les institucions assistencials (que us adjuntem a sota), us demanem que si coneixeu alguna dada (lloc, documentació, tradicions...) sobre algun antic hospital de la comarca de les Garrigues ens ho feu saber.



Línia de recerca: Història dels hospitals i de les institucions assistencials
reunió de treball (Jornada o Seminari)- 15 de juny de 2013. El Pont de Suert

Amb l’objectiu d’incentivar un projecte comú, una investigació participada per tots els centres d’estudis de les nostres terres, l’IEI, a través del seu Departament de Geografia i Història, i la resta de centres d’estudis locals de les comarques  de Lleida i els Pirineus, han endegat, com a línea de recerca comuna, l’estudi de la realitat hospitalària i de les institucions assistencials de les Terres de Lleida al llarg de la Història.

Els antecedents
1.      La seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs és l’edifici de l’antic Hospital de Santa Maria, la primera pedra del qual es va posar a mitjan segle XV. Hom disposa, doncs, d’un patrimoni arquitectònic de referència, i d’un fons documental vinculat a l’antiga institució hospitalària.
2.      L’octubre de 2009 es va celebrar, a la seu de l’Institut, el simposi internacional “Ciutat i hospital a l’Occident europeu (segles XIII-XVII)”. El seu principal objectiu fou l’estudi dels intercanvis culturals entre espai hospitalari i ciutat entre aquelles dates, tot apropant-se al fenomen de l’assistència social. Concretament, la trobada abordà l’estudi dels antics hospitals des d’una perspectiva polièdrica, al voltant d’eixos temàtics, com ara el seu rol pel que fa  al proveïment de la caritat,  a la preservació de l’ordre públic i la pau social, a la dinamització de l’activitat econòmica, a l’urbanisme, a l’exercici i ostentació del poder polític, a les manifestacions del sentiment religiós o a la difusió de les practiques sanitàries.
3.      Entre les conclusions del simposi:
3.1  La necessitat d’abordar l’estudi dels petits hospitals o cases d’hospitalitat del territori.
3.2  La necessitat de disposar  d’una cartografia el més exhaustiva possible dels hospitals documentats i/o conservats.
3.3  La necessitat d’endegar projectes de recuperació i difusió del patrimoni hospitalari.
Les accions
1.      S’ha proposat als centres d’estudis de les comarques de Lleida, com a primera acció, la recopilació de dades sobre els hospitals coneguts, ja sigui documentalment, ja sigui que s’han conservat o que se n’han conservat algunes restes, amb l’objectiu de disposar d’una primera cartografia hospitalària. La cronologia abastaria fins el segle XIX.
2.      Es proposa una reunió de treball (Jornada o Seminari) el 15 de juny de 2013,  per posar en comú totes aquestes dades, amb el format següent:
-          Conferència introductòria que analitzi especialment les fonts documentals disponibles (S’ha contactat, ja, amb el Dr. Antoni Conejo de la UB., especialista en Història dels Hospitals medievals, i autor del llibre sobre l’Hospital de Santa Maria, seu de l’IEI)
-          Exposició dels diferents centres sobre el treball realitzat i les dades obtingudes,.
-          Debat, conclusions i propostes de seguiment de les línees de treball.
Secció de Geografia  i Història de l’IEI 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada