dissabte, 23 de juny del 2012

NOU ARTICLE DE JAVIER GIMÉNEZ: "MESTRES DE LA REPÚBLICA A LES GARRIGUES"

MESTRES DE LA REPÚBLICA A LES GARRIGUES

A la recerca dels orígens de la Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT (FETE) a les terres de Lleida topem amb per el grup “Batec”, grup d’ensenyants d’ escoles rurals que treballaren durant la República per a la renovació pedagògica. Un professor de la Universitat  Autònoma de Mèxic, Fernando Jiménez Mier, ha recollit informació sobre més de cent docents  que participaren en aquella “revolució pacífica de mestres” que fou Batec. Molts ensenyants de les Garrigues formaren part del Grup; fruit de la necessitat de compartir  inquietuds i experiències  pedagògiques que sorgien de les petites escoles unitàries o graduades que regentaven.

Per millorar les condicions laborals del col·lectiu docent, alguns d’aquells mestres decidiren participar en el moviment sindical, mitjançant FETE-UGT. Així, dels que fundaren el sindicat d’ensenyament de la UGT, trobem a Ricard Barqué, fill de les Borges Blanques; Ramon Costafreda d’Artesa de Lleida que exercí, primer a Cervià  i més tard a Juneda; també a Josep Barrull, nascut i mestre de  La Granadella.

La llista de docents batequistes nascuts a la comarca es pot ampliar amb Miquel Farré i Antònia Solé, ambdós de Juneda; així com els germans Vigatà  de Torregrossa –Josep, Miquel, Rossend i Antoni-.

Resseguint la llista dels mestres s’observa que foren molts els docents del Grup que exerciren el seu mestratge en diferents escoles de la comarca:

-         Salvador Ambrós (Juneda)
-         Andrés Avelino (La Pobla de Cérvoles)
-         Antoni Borrell (La Pobla de la Granadella)
-         Lluis Esteve (Juncosa)
-         Ferran Ginés (Les Borges Blanques)
-         Montserrat Parellada (Cervià)
-         Ricard Reñé (Juneda)
-         Ramon Costafreda (Cervià i Juneda)
-         Josep Roselló (Castelldans i Juneda)
-         Josep Barrull (La Granadella)
-         Rossend Vigatà (Arbeca)
-         Miquel Vigatà (Castelldans)

Derrotada la República, la dictadura depurà aquells mestres. La gran majoria foren separats del magisteri, alguns marxaren a l’exili; altres amb el temps foren readmesos; hi va haver que foren castigats a exercir fora de la província, inclús fora de Catalunya; d’alguns es va perdre  el seu rastre. Dels que anaren a l’exili, el Josep Barrull i la seva esposa, Carolina Zavala, fundaren l’Institut “Cervantes” a Maracaibo (Veneçuela) i l’Antoni Vigatà fundà a Torreón (Mèxic) el col·legi “Cervantes”, escola dirigida actualment per un dels seus nets.

Molts dels avis de la comarca són testimonis i encara guarden en la seva memòria les ensenyances d’aquells mestres convençuts que la cultura faria, dels seus alumnes, homes i dones lliures. Foren condemnats per les seves idees i lluita des de l’aula per un món més just.
Va escriure el poeta Màrius Torres: “Oh, Pare de la nit, del mar i el silenci,/ jo vull la pau, però no vull l’oblit”.

Que aquest escrit sigui un homenatge a tots aquells mestres  que van fer de les Garrigues una comarca rica, pel que fa a la  renovació pedagògica, en un temps d’il·lusió col·lectiva com fou l’etapa republicana.

Javier Giménez 
FETE-UGT Terres de Lleida

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada