divendres, 6 de setembre de 2013

DE LA VINYA A LA FASSINA

http://webfacil.tinet.org/delavinyaalafassina

De la Vinya a la Fassina

 
 

Programa



JORNADES D'ESTUDI

Vinyes, vins i cooperativisme vitivinícola a Catalunya

L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ27 i 28 de setembre de 2013
MUSEU DE LA VIDA RURAL


Programa de mà

Divendres, 27 setembre 2013
 
09.00h - 09.30h     Recollida de documentació
09.30h - 10.00h     Presentació de les jornades
10.00h - 11.00h     Conferència inaugural
                     A càrrec de Llorenç Ferrer Alòs                     Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.

11.00h - 11.30h     Pausa cafè_________________________________________________________

Primera sessió
                     Ponent-relator: Josep Colomé Ferrer                     Professor d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona.
13.30h              Pausa dinar
_________________________________________________________

Segona sessió
16.00h - 18.00h     De l’aiguardent al cava.
                     L’elaboració i la comercialització de la producció vitícola
                    
des del segle XVIII fins a l’actualitat
                     Ponent-relator: Francesc Valls Junyent                     Professor d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona.
 
18.00h              Visita guiada als museus:
                    
Museu del Vi i Museu de la Fassina Balanyà
 

Dissabte, 28 setembre 2013

Tercera sessió
                     Ponent-relator: Jordi Planas Maresma
                     Professor d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona.

11.00h              Pausa cafè
__________________________________________________________
11.30h - 12.30h     Conferència de cloenda
                    
A càrrec d’Antoni Gavaldà Torrents                     Professor de Didàctica de les Ciències Socials

                     de la Universitat Rovira i Virgili.
12.30h              Cloenda
__________________________________________________________

16.00h              Visita guiada als museus:
                     Museu de la Vida Rural i Les Coves de l’Espluga
 
 
 
 
Comunicacions acceptades
 
- Carles Andreu Domingo (Consell Regulador de la DO Conca de Barberà): "Naixement i trajectòria de la DO Conca de Barberà". Carles Andreu
- Ramon Arnabat Mata (Universitat Rovira i Virgili): "Sociabilitat i mobilització dels boters: el Penedès i el camp de Tarragona, 1871-1931". Ramon Arnabat
- Mireia Barnadas Ribas (Associació cultural revista Alella): "El Sindicat Alella Vinícola. Innovació tècnica i arquitectònica." Mireia Barnadas
- Miquel Àngel Bové Sans (Universitat Rovira i Virgili): "La revolució vitivinícola del Priorat com a cas d'èxit d'innovació en indústries tradicionals." Miquel Àngel Bové
- Eusebi Casanelles Rahola (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya): "El patrimoni de la destil·lació: d'alcohols i derivats." Eusebi Casanelles
- Maria Teresa Castelló Bou (Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre): "Licors casolans del Priorat, Terra Alta i Ribera d'Ebre." Maria Teresa Castelló
- Rosa Congost Colomer i Enric Saguer Hom (Universitat de Girona): "De contractes de rabassa morta a emfiteusis perpètues (1700-1900): una negociació des de baix?"
Rosa Congost i Enric Saguer
- Eduard Contijoch Miquel (Centre d'Estudis de la Conca de Barberà): "L'empresa Alcohols Contijoch, de Montblanc, una fàbrica instal·lada en un antic convent (1882-1951)." Eduard Contijoch
- Montserrat Cucurella-Jorba: “Els cellers de Pere Domènech i Roura."
 
- Ivo Elies Oliveras (Universitat de Barcelona): "De centres d'explotació agrícola a dinamitzadors de poblament. Els masos de la Plana del Penedès durant els segles XV-XVIII."
- Josep Fàbregas Roig (Universitat Rovira i Virgili): "Joan Kies: Un comerciant d'aiguardent en el trànsit del segle XVII al XVIII." Josep Fàbregas
- Ricard Garcia Orallo (Universitat de Girona): "Crisi vitivinícola i mercat de crèdit. L'Alt Empordà i la Conca de Barberà a finals del segle XIX: una comparació." Ricard Garcia
- Josep M. Grau Pujol (Centre d'Estudis de la Conca de Barberà): "Productors d'aiguardent de la Conca de Barberà en el darrer quart del segle XVIII."
- Fco. Javier Iglesia Berzosa: "Inversiones catalanas en Castilla durante el último tercio del siglo XVIII: El fracaso de la alcoholera de Prat i Cia. en Aranda de Duero." Fco. Javier Iglesia
- Francisco López Bonillo (Universitat Rovira i Virgili): "La tècnica de destil·lació."
Francisco López Bonillo
- Manel Martínez García (Centre d’Estudis de la Conca de Barberà): "Construccions rurals relacionades amb el conreu de la vinya (l’exemple de la Conca de Barberà." Manel Martínez
- Francisco José Medina Albaladejo (Universitat de València): "Las bodegas cooperativas en Cataluña durante el franquismo: expansión y desarrollo en el contexto español." Fco. José Medina

- Alfons Méndez Vidal (Institut Menorquí d'Estudis): "La vinya menorquina els segles XVII i XVIII: l'expansió d'una agricultura tradicional." Alfons Méndez

- Andreu Morta Mora: "Recuperació de la Fassina Balanyà." Andreu Morta
- Apol·lònia Nadal: "Fàbriques i fabricants de licors a Mallorca abans de la Guerra Civil."
Apol·lònia Nadal

- Lluís Parcerisas Benedé (Universitat de Barcelona-Université du Québec à Trois-Rivières): "Evolució dels usos del sòl al Maresme des de 1850 fins a l'actualitat." Lluís Parcerisas
- Pere Pascual Domènech (Universitat de Barcelona): "El tràfic de vins i derivats a Catalunya (1855-1935). El paper dels ferrocarrils en competència amb carros i barques." Pere Pascual
- Jaume Perarnau Llorens (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya): "Les etiquetes de vins i destil·lats com a font d'informació i documentació del patrimoni industrial català."
Jaume Perarnau
- Josep M. Porta Balanyà i Gabriel Serra Cendrós (Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà): "L'expansió del conreu de la vinya a la Conca de Barberà als segles XVIII i XIX."
Josep M. Porta i Gabriel Serra
- Pere Roca Fabregat: "Allò que la vinya s'endugué. L'expansió vitícola del segle XIX com una etapa en l'evolució dels paisatges i les societats rurals del Vallès Occidental." Pere Roca
- Daniel Sancho París (Institut d’Estudis Penedesencs): "El canó granífug a l'Alt Penedès a principis del segle XX." Daniel Sancho
- Alba Santos Cabré (Universitat de Barcelona): "Evolució demogràfica i fil·loxera al Priorat, 1880-1950."
- Samuel Sardà Seuma (Universitat Pompeu Fabra): "Els primers vins de Catalunya: producció, comerç i consum en la protohistòria." Samuel Sardà
- Raimon Soler Becerro (Universitat de Barcelona): "Un mapa de la producció de destil·lats de vi a la província de Tarragona, 1904-1936." Raimon Soler
- Ricard Soto Company (Universitat de Barcelona): "La vinya a Mallorca després de la conquesta catalana: Un conreu de colonització feudal?" Ricard Soto
- Jaume Teixidó Montalà (Arxiu Comarcal del Priorat): "Els Arxius de les Cooperatives Agrícoles de la comarca del Priorat." Jaume Teixidó
- Enric Tello Aragay i Marc Badia-Miró (Universitat de Barcelona): "Desigualtat i especialització vitícola a la província de Barcelona de mitjans del segle XIX." Enric Tello i Marc Badia
- Lídia Torra Fernández (Universitat de Barcelona): "Companyies, socis i negocis entorn a la distribució comercial del vi i l'aiguardent a Barcelona (segle XVIII)." Lídia Torra
- Josep M. Vallès Martí (Centre d’Estudis de la Conca de Barberà): "Fassines a l'Espluga de Fra 1904." colí.   Josep M. Vallès (fassina)
- Josep M. Vallès Martí (Centre d’Estudis de la Conca de Barberà): "El Celler Cooperatiu de l'Espluga de Francolí: Els homes." Josep M. Vallès (Celler)

- Judit Vidal Bonavila (Universitat Rovira i Virgili): "La problemàtica de l'aiguardent al segle XVIII: la contaminació de les aigües i els fraus."
Judit Vidal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada