divendres, 20 de setembre del 2013

ARTICLE DEL MES DE JULIOL AL 'SOMGARRIGUES': "TREBALLS D'ESTIU"


TREBALLS D’ESTIU

El Centre d’Estudis de les Garrigues, a part de treballar per la cultura i el món de la recerca, també participa i col·labora amb la resta de centres d’estudis de parla catalana i, més concretament, amb el centres de les terres de Lleida. Amb aquestes entitats de Ponent ja portem sis anys de trobades on es presenten les novetats de cada entitat i les recerques dutes a terme, així com debats interessants sobre el futur d’aquestes entitats i el paper que han de desenvolupar dins la societat catalana.

La trobada d’aquest any es va celebrar el dissabte dia 13 de juliol a la capital de l’Alta Ribagorça, el Pont de Suert. La jornada estava dividida en dues parts: la primera es va centrar en la creació i conservació d’un fons fotogràfic generat per un centre d’estudis, a càrrec de Josep Ignasi Rodríguez, cap del Servei d’Audiovisuals de l’IEI; la segona part de la jornada va prendre importància i protagonisme el projecte que tots els centres d’estudis de Lleida estem treballant d’una forma conjunta. Es tracta del projecte coordinat per Joan Busqueta i que té com a centre d’interès els hospitals al llarg de la història, des del període medieval fins abans de la Guerra Civil espanyola. Per parlar d’aquest tema es va convidar el millor especialista que tenim a Catalunya que és un antic company d’estudis, Antoni Conejo. Va presentar el concepte hospitalitas, els principals tipus d’hospitals que tenim des de l’Edat Mitjana fins a principis del segle XX emmarcats en tres tipologies: monàstics – conventuals; rurals (de camí i de muntanya) i el urbans. A més a més va dur a terme un repàs pel món de l’arqueologia, la documentació i la història de l’art (arquitectura i pintura) de tot Europa per buscar símils i paral·lelismes d’hospitals en diferents indrets i ciutats del nostre continent. Tot seguit els representants dels centres d’estudis van presentar l’estat de la recerca sobre aquest tema en cadascuna de les seves comarques.

En aquest projecte de recerca sobre els hospitals, el Centre d’Estudis de les Garrigues també hi estem treballant. Diversos membres del centre com en Ramon Miró, Santi Arbós, Joan Cornudella, Josep Maria Navàs, Josep Rubió i qui signa aquestes línies hem estat cercant informació i documentació sobre aquest tema. De moment podem dir que tenim informació i coneixem de l’existència d’hospitals en nou pobles de la comarca de les Garrigues, però creiem que encara en falta algun per descobrir i donar-lo a conèixer. Els municipis que hem localitzat o trobat documentació de l’existència d’hospitals són Arbeca, l’Albi, Vinaixa, les Borges Blanques, l’Espluga Calba, Fulleda, Juneda, Puiggròs i la Granadella. És evident, doncs, que amb la informació aportada i presentada en aquesta jornada el que es va fer va ser omplir els espais buits que hi havia en la localització d’hospitals en el mapa de Catalunya i, per tant, es va ajudar a uniformitzar-la. Aquestes són les petites o grans aportacions que fem des del CEG i això és el que ens esperona a continuar treballant per la cultura i la nostra comarca.


I per finalitzar la jornada al Pont de Suert ens van convidar a fer una visita guiada per l’església nova, el nucli històric i l’església antiga que actualment actua com a espai museístic i que acull diverses joies artístiques de diferents estils i de diverses pobles de les valls ribagorçanes. 
 

Isidre Pinyol
Centre d’Estudis de les Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada