dilluns, 6 de gener del 2014

75è ANIVERSARI DELS BOMBARDEJOS DE LA GRANADELLA

Recordant el 75è aniversari dels bombardejos a La Granadella
 

La població de La Granadella va recordar els 75 anys dels bombardejos de l'aviació feixista a la població amb dues jornades plenes d'actes a més de l'exposició "La Guerra Civil a Les Garrigues".

El dissabte 22 de desembre es realitzà l'acte de presentació de les jornades amb la presència de l'alcalde de la població, Carlos Gibert, i del Director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loberdos. Seguidament s'obrí el torn de xerrades encapçalades per Josep Rubió que sota el títol Els Bombardejos a La Granadella feu un repàs exhaustiu de les conseqüències d'aquests, qui en fou el responsable així com la relació de tots ells, 21 en total.
 
 
Seguidament Josep Gelonch parlà de l'organització del poder local durant el primer franquisme (1939-1951),  en què aquest model copià els trets fonamentals del model feixista italià i on el Governador Civil i el Cap provincial del Movimiento es repartien el poder.
Finalment Josep Pau feu una minuciosa explicació de com es generaren tots els moviments de reivindicació democràtica i catalanista a Catalunya en l'última fase del franquisme així com el model de transició aplicat a Espanya i Catalunya a partir de la mort del dictador.
 


La segona jornada, celebrada el dissabte 28 de desembre, durant el matí, tenia la intenció de reproduir els bombardejos a la població amb una recreació on a més de les explosicions i les senyals d'avís dels atacs dels avions s'establí un hospital de campanya i  un lloc de comandament.
 
Per la tarda es realitzà una xerrada, realitzada per Josep M. Navàs, on s'explicà tot el procés de recuperació del refugi del Molí de la Vila.
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada