dissabte, 23 de febrer del 2013

ARTICLE DEL MES DE FEBRER AL 'SOMGARRIGUES': "ELS TEMPS CANVIEN"

ELS TEMPS CANVIEN

Durant el segle XX hem vist canvis molt importants en la nostra societat. Les persones han obtingut un dret que abans no tenien: poder votar. Però el més important ha estat en l’àmbit tecnològic. A principis de segle, en el camp eren les mules les que treballaven la terra, i amb gran esforç del pagès; ara són les màquines agrícoles les que fan les feines en menys temps. A principis del segle XX tampoc no hi havia electricitat a les cases; avui les nostres llars estan plenes d’estris elèctrics, i el dia que ens falta electricitat tot són problemes. Les comoditats ens envolten. Tenim calefacció a l’hivern, i aire condicionat a l’estiu. Per tant, no ens falta res. Ens desplacem fàcilment d’una ciutat a una altra amb els nostres vehicles. Tot això era impensable als inicis del segle passat.

Un dels altres estris que aconseguirà fer-nos perdre l’escriure a mà és l’ordinador. Un aparell que als mes grans ens semblava que ens seria impossible entendre’l, ni acostumar-nos a ell, però a poc a poc hem anat endinsant-nos en el món de la informàtica sense saber, encara molts cops, el que estem fent. Dins del món de l’ordinador hi ha internet, eina que ens permet investigar i viatjar pel món estant asseguts en una cadira.

Que lluny queda la centraleta telefònica on havies d’anar quan volies trucar per telèfon! Ara els mòbils, el facebook i el twitter, i d’altres utensilis multimèdia, ens informen de les notícies ràpidament i estem localitzats sempre. A poc a poc els homes i dones ens hem acostumat a tots els canvis que la tecnologia ens ha portat. Durant el segle XX tot ha anat més ràpid que mai. Ja gairebé no  arriben cartes. Els carters – com aquell qui diu-  ja només porten certificats o notificacions. Tot són correus electrònics, i ara watsapps o piulades. Hem anat perdent el costum d’escriure i progressivament també perdem la facultat de parlar i d’escoltar. No sentim els avis quan ens conten un conte o ens expliquen les seves vivències. Tant la televisió com les altres maquinetes ens van prenent el temps que tindríem per compartir experiències.

Ja tenim llibres digitals. Acostumats a llegir en paper, el fet de sentir la seva olor i de la tinta quan l’obres per primer cop, a notar a les mans el volum que llegim i  poder-lo portar arreu, tot això serà substituït per la freda pantalla que sempre tindrà el mateix tacte i la mateixa olor. Quan farem una investigació ja no tindrem la taula plana de papers i llibres. Senzillament tindrem una pantalla plena de pantalles dels documents que estem buscant. Tot serà un gran avenç. Com seran les biblioteques digitals? Seran fredes com les pantalles? Quan entres en una biblioteca, es nota el caliu dels llibres i l’olor de la fusta, i el somriure de la bibliotecària. Serà tot molt diferent. Ens haurem d’acostumar al progrés, com ho hem anat fent fins ara. Hem d’acceptar els avenços que al llarg de la  vida van esdevenint; però amb el llibre digital no sé si  podré, com tampoc no ho faig amb els diaris digitals. Llegir el diari prenent un cafè assegut en un bar o l’ombra d’un arbre en un parc al jardí continua sent un gran plaer. A poc a poc les màquines ens estan superant. Espero que no arribi el dia en què ens marquin el nostre destí i ens controlin. I molt menys que ens puguin marcar el destí els que estan darrere de les màquines.

Ramon Miró Bernat
Centre d'Estudis de les Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada