dissabte, 29 de desembre del 2012

DIGITALITZACIÓ DELS LLIBRES DE VISITES PASTORALS (1413-1934) DE L'ARXIDIÒCESI DE TARRAGONA

L’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona amb la col·laboració de l’empresa DINSER SERVICIOS INFORMATICOS S.L. ha digitalitzat els 53 llibres de la sèrie de visites pastorals (1413-1934) del fons dels Arquebisbes les quals s’han posat a l’abast dels investigadors des del web de l’AHAT.

Les visites pastorals és el deure episcopal de visitar la pròpia diòcesi, fonamentat en el costum antic, sancionat en diversos concilis de Tarragona (516, 1230, 1239, etc) i recollit en les constitucions sinodals. A les visites pastorals podem trobar informació sobre la conducta de les persones, l’estat dels temples, el mobiliari litúrgic, el personal, etc. La visita pastoral a la diòcesi va ser una de les tasques a què més es van dedicar els bisbes reformadors de l'època de Trento, i aquesta pràctica regular s'ha mantingut des d'aleshores.


Una excel·lent notícia per als investigadors que centren els seus estudis en la zona oriental de la comarca de les Garrigues (l'Albi, Arbeca, Cervià, l'Espluga Calba, Fulleda, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Tarrés, el Vilosell i Vinaixa) i que els permetrà esbrinar dades molt interessants sobre l'estat de les esglésies, els ornaments i objectes de culte que tenien, la vida de les confraries, la conducta dels feligresos, l'estat dels registres parroquials... al llarg de més de cinc segles.
Podeu accedir-hi en la següent adreça:
 
 
 
 
1. Arquebisbe
1.3 Visites pastorals
1.3. llibres de decrets i manaments de visita

Per poder veure les imatge digitalitzades, cal que estigueu registrats, un tràmit fàcil i ràpid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada