dijous, 27 de desembre del 2012

CRIDA PÚBLICA PER COL·LABORAR EN EL PROJECTE "1714. L'IMPACTE DEL RÈGIM BORBÒNIC A LA COMARCA DE LES GARRIGUES"


Benvolgut/da,

 

Tal i com es va acordar en la darrera Assemblea i Junta de Govern del Centre d’Estudis de les Garrigues, hi ha la intenció d’impulsar el projecte “1714. L’impacte del règim borbònic a la comarca de les Garrigues”, el qual va ser presentat amb motiu del actes de commemoració del desè aniversari de l’entitat.

 

Es tracta d’analitzar, des de diverses perspectives (història, llengua, art, arquitectura, arqueologia, dret, economia...) que va passar durant aquest transcendental període, sense el qual no es pot comprendre el nostre present actual i el debat entorn a la situació que està vivint el nostre país. Volem aportar el nostre granet de sorra des de la tasca que ens és pròpia, la recerca i l’estudi. En diversos articles que s’han publicat darrerament al diari Som Garrigues, els quals poden trobar-se al blog de la nostra entitat, s’ha vingut donant notícia d’aquest projecte.

 

L’objectiu seria conèixer que va passar en cadascun dels municipis de la nostra comarca o bé en el major nombre possible d’aquests, per tal de poder fer una valoració general a nivell comarcal. La intenció seria dur a terme un o diversos seminaris de treball amb les persones interessades per tal de donar pautes metodològiques i ajudar a realitzar la recerca. Els resultats es podrien presentar-se amb motiu dels tres cents anys que esdevindran l’any 2014.

 

No cal recordar-vos que per tal que aquest projecte pugui anar endavant, necessitem la complicitat i el recolzament dels estudiosos. És per aquest motiu que volem sol·licitar-vos la vostre valuosa i imprescindible col·laboració. Per això us volíem demanar que ens contestéssiu el següent qüestionari i ens el féssiu arribar al Centre d’Estudis, ja sigui personalment o per correu postal a la nostra seu social, Avda. Francesc Macià, 54 25400 Les Borges Blanques, o bé per correu electrònic a cegarrigues.cat@gmail.com o ce.es.garrigues@hotmail.com:

 

1.- Coneixeu treballs de recerca sobre el vostre municipi que tractin aquesta època? Heu treballat aquest període? Quins aspectes creieu que s’haurien de tractar?

2.- Coneixeu documentació sobre el vostre municipi del segle XVIII? Ens podeu indicar quina és o de quin tipus? Es conserva el cadastre d’aquella època?

3.- Sabeu si el vostre municipi fou escenari d’algun esdeveniment bèl·lic durant la Guerra de Successió o fou objecte de repressió militar durant aquest període?

4.- Coneixeu si en el vostre municipi hi ha algun antic poblat que fos abandonat com a conseqüència de la Guerra de Successió?

5.- Coneixeu quines conseqüències va tenir la implantació del règim borbònic a la nostra comarca  com a resultat de la Guerra de Successió?

6.- Podríeu realitzar un treball sobre aquest període sobre el vostre municipi o la nostra comarca? Des de quina perspectiva us interessaria treballar?

 

Esperant que considereu d’interès aquest projecte, rebeu una cordial salutació,

 

 

 

Vicenç Aguado

Coordinador del Projecte

Les Borges Blanques, 13 de desembre de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada