divendres, 5 d’octubre del 2012

ARTICLE DEL MES DE SETEMBRE AL 'SOMGARRIGUES': "COMMEMORACIÓ: 10 anys de CEG"


COMMEMORACIÓ: 10 anys de CEG

El Centre d’Estudis de les Garrigues celebra el proper dissabte dia 6 d’octubre el desè aniversari de la seva constitució com a entitat. El lloc elegit és el reformat castell de l’Albi a la sala del celler. La proposta presentada per aquest dia és una jornada de treball i de reflexió entre el socis del Centre d’estudis i per aquells que s’hi vulguin apuntar. Els objectius que ens hem proposat és parlar sobre el futur de la nostra entitat, i d’entrada plantegem una sèrie de qüestions que aquell dia haurem de debatre en taules de debat. Proposem tres grans blocs de treball, el primer; quin paper ha de tenir el centre d’estudis dins de la nostra societat? Quin ha de ser el futur de les properes trobades? Cal un nou enfocament?. El segon; com potenciar la recerca a la nostra comarca? Com conservar el patrimoni documental dels arxius locals? I el tercer apartat aniria enfocat més de cara al paper del CEG davant dels moviments de defensa del paisatge i del patrimoni natural.

Les aportacions que es puguin fer en aquests tres àmbits de treball han de servir per a donar un nou enfocament i replantejament a la nostra entitat, ja que després d’una dècada de treball i de recerca creiem que cal fer una revisió de les nostres tasques i plantejar-nos nous objectius, noves maneres d’arribar encara més a la societat i mirar de ser un puntal útil i de consulta pels temes amb els quals ens movem i treballem.

RECERCA: Guerra de Successió i patrimoni festiu

Un dels nostres apartats més valorats arreu és en el camp de la recerca, i per aquest motiu el centre d’estudis creu oportú aportar el seu granet d’arena en els esdeveniments que es van succeint actualment a la nostra nació. Molt aviat Catalunya celebrarà els tres-cents anys de la derrota de la guerra de Successió contra les tropes borbòniques. Davant d’aquesta efemèride proposarem, en la línia de treball que va presentar l’Institut Ramon Muntaner per a tot el país, portar a terme un seguit de treballs sobre la commemoració d’aquell 11 de setembre de 1714 a la nostra comarca i d’aquesta manera podrem conèixer millor l’impacte del règim borbònic a les Garrigues. És clar i evident que a les Terres de Lleida, i a la nostra comarca, aquesta data exacta no ens digui res o ben poca cosa, ja que a les nostres contrades la derrota va ser molt més aviat, concretament Lleida va lluitar contra Felip V des del 9 d’octubre del 1706 fins al 12 de novembre de 1707. Són aquestes dates les que nosaltres, els de les Garrigues, hem d’agafar com a més properes per analitzar la lluita contra les tropes felipistes, les quals ens van suprimir els nostres drets i privilegis.

També és important que conegueu la feina de recerca que estem fent actualment en relació a l’inventari festiu de les Garrigues. Des del Departament de Cultura i l’IRMU es treballa per tot el país en la recollida de totes les festes de caràcter tradicional que encara avui es continuen celebrant. Sapigueu, doncs, que la nostra comarca, mitjançant el centre d’estudis també hi treballa per tal de presentar les festes que fem a casa nostra i complimentar el mapa festiu de Catalunya.

Isidre Pinyol

Centre d’Estudis de les Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada