dimecres, 19 d’octubre del 2011

ARTICLE DEL MES DE JUNY A SOMGARRIGUES: "NOVETATS RECENTS"

NOVETATS RECENTS
En aquest número no parlarem directament de patrimoni, sinó que posarem principal atenció a tres fets o accions molt recents, a tall d’informació. El primer d’ells és que s’ha acabat el termini d’inscripció per a la participació de les VIII Trobades d’Estudiosos de la comarca de les Garrigues que se celebrarà l’últim cap de setmana d’octubre a la població de l’Albi en el rehabilitat i magnífic espai del castell. Aquesta setmana la comissió de l’organització valorarà les propostes presentades i comunicarà als interessats l’acceptació o no de la seva butlleta.
El segon fet important és que el president de l’entitat, en Josep Rubió i Sobrepere, historiador cervianenc, va defensar la seva tesi doctoral el passat dijous dia 4 de juny a la Universitat de Lleida. Com no pot ser d’una altra manera el treball que hi ha darrera d’una tesi doctoral és molt intents i costós, però la vàlua i la importància que té per a nosaltres és que tracta un tema de caire comarcal, concretament sobre La Guerra Civil a les Garrigues, 1936-1939. Vaig tenir la sort de ser present en la defensa del treball i vaig entendre que properament en sortiria una publicació d’aquesta tesi. Crec que ens hem de felicitar tots els garriguencs per tenir entre nosaltres una persona que es dedica a l’estudi de la nostra comarca i que ens ajuda a situar-la en el lloc que es mereix des del punt de vista cultural. Només perquè us en feu una idea, els membres del tribunal -tots i cadascun d’ells- van destacar la importància de la feina feta i l’excel·lent aportació a la historiografia d’aquest període i van destacar la feina feta en la recerca d’informació en els diferents arxius nacionals i de fora del nostre territori.
I el tercer i últim punt del qual els voldria parlar és de la participació del Centre d’Estudis de les Garrigues a la IV Trobada de Centres d’Estudis de les Terres de Ponent que es va celebrar el passat dia 6 de juny a la Seu d’Urgell i que comptava amb l’IECAU (Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell) com a amfitrió i als quals els hi vam passar el relleu ja que l’any passat aquest acte es va celebrar a la nostra comarca, concretament a la sala César Martinell de la Cooperativa d’Arbeca. En aquesta trobada el centre va presentar les novetats en recerca que s’havien fet durant l’últim any i les activitats que hem anat desenvolupant al llarg de l’any. El més destacat va ser la presentació de l’inventari que s’ha fet sobre el patrimoni industrial vinculat amb l’oli sota la direcció del MNACtec, l’inventari que s’ha realitzat sobre les campanes i els campanars de la nostra comarca i l’exposició sobre la Guerra Civil a les Garrigues. El Centre d’Estudis de les Garrigues és ja un centre de referència a les terres de Lleida, ja que hem estat un model a seguir per a altres comarques, i un centre més que reconegut a nivell de la nació catalana.
Isidre Piñol
Centre d’Estudis de les Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada