dimecres, 19 d’octubre del 2011

ARTICLE DEL MARÇ AL SOMGARRIGUES: "RECUPERANT PATRIMONI: LA RESTAURACIÓ DEL CASTELL DE L'ALBI"

RECUPERANT PATRIMONI: LA RESTAURACIÓ DEL CASTELL DE L’ALBI

El passat diumenge 13 de març s’inaugurà la primera fase de les obres de rehabilitació del castell de l’Albi. Sens dubte, una altra notícia magnífica per a la comarca. Com tota restauració o rehabilitació no ha estat mancada de certa polèmica, especialment pel tipus de material utilitzat. Crec, però, que al seu moment, arquitectes i arqueòlegs ja van explicar i justificar la idea i la tendència escollida.
S’ha de felicitar a l’Ajuntament per tornar a donar vida al castell després de molts i molts anys, i dir-ho clarament, això ha estat possible gràcies a la valentia i l’empenta de l’equip de govern. Valentia per aconseguir que, com diuen alguns, un munt de pedres i runa tornin a tenir vida. I empenta perquè ha sabut buscar l’ajuda necessària, sigui en el món públic com en el privat, per fer renàixer aquestes parets.
No s’ha d’oblidar també la magnífica feina de la Comissió de seguiment i gestió de les obres del castell. Tot un model i punt de referència per a properes obres a la comarca.
Crec que els albinencs poden i han de sentir-se satisfets. Avui recuperen, sense cap mena de dubte, part de la seva història (tant la història local com de la Baronia), però no només els albinencs, tots els garriguencs ens hem de sentir satisfets per haver recuperat una altra part del seu patrimoni, que de fet, és el nostre patrimoni.
El Centre d’Estudis de les Garrigues ve reclamant, des del seus inicis, aquesta tasca. A poc a poc, potser amb comptagotes -és cert que no és fàcil- les administracions sembla que en els últims anys s’hagin adonat que el patrimoni no solament identifica la terra, sinó que n’escriu la seva història. L’Ajuntament de l’Albi ha fet l’esforç. Tant de bo ho fessin tots els ajuntaments d’arreu.
Potser la greu situació econòmica que estem vivint, ni hi ajuda ni hi ajudarà, però aprofitant l’avinentesa, demanaria a les administracions que continuessin donant tot l’impuls que els sigui possible (tots sabem que a la comarca tenen fronts oberts que caldria anar tancant), que no deixin morir el nostre patrimoni, que no deixin morir la nostra identitat, que no deixin morir la nostra història.
De moment felicitem-nos: la rehabilitació del castell de l’Albi ja és una realitat. Ara només ens cal donar-lo a conèixer. Felicitats a tots i, sobretot, felicitats a l’Albi.
Josep Rubió Sobrepere
President del Centre d’Estudis de les Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada