dilluns, 22 d’abril del 2013

ARTICLE DEL MES DE MARÇ AL 'SOMGARRIGUES': "ROSSEND LLURBA I EL PARAL·LEL: 'PER QUÈ NO EN SABÍEM RES?'”


ROSSEND LLURBA I EL PARAL·LEL: “PER QUÈ NO EN SABÍEM RES?”

 

“Per què no en sabíem res?”. Aquesta és la inquietant pregunta que formulen Xavier Albertí i Eduard Molner en el catàleg de la magnífica exposició “El Paral·lel 1894-1939. Barcelona i l’espectacle de la modernitat”, que han organitzat al CCCB. Amb aquesta pregunta es vol posar de relleu el que ells consideren una anomalia respecte al nostre ric patrimoni cultural en l’àmbit popular escènic: probablement una gran majoria de nosaltres desconeixem la rica producció cultural que es va realitzar en aquest espai urbà de Barcelona durant aquell període. Una producció que traspuava modernitat i que sorgia de la cultura popular. Segurament, com apunten Albertí i Molner, les raons d’aquest desconeixement es deuen a “les situacions d’excepcionalitat viscudes per la cultura catalana durant el segle XX”.

 

En el cas de les Garrigues, cal esmentar la rellevant figura d’un excepcional vilosellenc anomenat Rossend Llurba i Tost  (El Vilosell 1887-Barcelona 1954). Llurba va escriure l’any 1917 la lletra del primer culpet en català La Font del Xirineu, a la qual va posar música Cándida Pérez i que fou interpretat per cupletistes com Raquel Meller. El nostre vilosellenc no solament va conrear el gènere dels cuplets, aquestes cançons populars amb grans dosis d’intencionalitat i de picardia, sinó que també fou autor dramàtic de nombroses obres com Festa Completa, Pasqua Florida o Les Caramelles o La cançó del Paral·lel, entre d’altres. És conegut, a més a més, com a articulista i com a director de publicacions com El tango de moda, a través del qual impulsà al nostre país aquest tan conegut ball i la seva música, provinents de l’Argentina i l’Uruguai. Podem trobar referències seves a internet, entre d’altres, en la coneguda wiquipèdia, en un blog i en Enciclopèdia.cat. La seva biografia i obra han estat estudiades per especialistes com Pere Sagristà. En l’exposició hem pogut gaudir, a més, de material inèdit facilitat per la família de Llurba.

 

Amb motiu de l’exposició, la Llibreria Millà de Barcelona, que va funcionar com a editorial, va facilitar als organitzadors un manuscrit inèdit titulat “El Paralelo hasta el año 1910”. Posteriorment van poder determinar que aquest manuscrit havia estat escrit per Rossend Llurba. Es tracta com vaig llegir en l’expositor on es mostrava les pàgines de l’original “de l’únic text sobre la història primigènia del Paral·lel que no va ser escrit des de l’exili i que fou redactat per un dels seus protagonistes”. Compartim el desig dels organitzadors que aquest text pugui veure la llum aviat.

 

Quan Xavier Albertí va fer el pregó de la Festa Major del Vilosell l’agost de 2011, molts vilosellencs van descobrir Rossend Llurba. Es va parlar llavors de fer algun reconeixement a la seva figura. Seria bo aprofitar l’avinentesa per recuperar aquesta idea i fer un just homenatge a Llurba, en la població que el va veure néixer, com podria ser per exemple dedicar-li el nom d’un carrer o fer alguna exposició i/o conferències. En qualsevol cas, cal agrair el gran treball i la recerca duta a terme per Xavier Albertí i Eduard Molner, així com a tots aquells que han col·laborat en l’organització de l’exposició. Finalment, voldria recomanar el catàleg de l’exposició publicat pel CCCB i per la Diputació de Barcelona. Segur que hi descobrireu tot un món cultural que ens pertany i que havia caigut injustament en l’oblit.

 

Vicenç Aguado i Cudolà

Centre d’Estudis de les Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada