dissabte, 19 de novembre del 2011

ARTICLE DEL MES DE NOVEMBRE A SOMGARRIGUES: "EL VALOR DEL QUE TENIM"

EL VALOR DEL QUE TENIM

Excel·lent. Així és com, des del Centre d’Estudis de les Garrigues, qualifiquem la VIII Trobada d’Estudiosos de les Garrigues celebrada, el passat dissabte 29 d’octubre, al castell de l’Albi. Excel·lent en l’organització. Aquí hi va tenir molt a veure l’Ajuntament local que, malgrat les dificultats d’última hora, va saber resoldre amb elegància i amb altíssim nivell els serrells pendents en el condicionament de l’espai. Excel·lent en les comunicacions. El nivell dels treballs presentats fou molt alt, amb importants estudis històrics, artístics, antropològics o toponímics que, en algun cas, complementaren altres ja existents, mentre que altres obrien nous camps d’investigació i de recerca. Excel·lent en l’assistència. La sala restà, gairebé, plena a vessar durant tota la jornada. Cal destacar l’última part de l’acte amb la gent dempeus. Excel·lent l’espai. La sala del celler del Castell es va convertir en l’aura inspiradora de la trobada, però, també, i al mateix temps, féu renàixer la funcionalitat i la vida del castell després de molts i molts anys.

Podria semblar que aquestes manifestacions fossin una autocomplaença per al Centre d’Estudis. No ho són; lluny d’això, tot i que és molt important tenir una bona autoestima, el que volen expressar de forma clara i contundent és que l’excel·lència de la jornada es deu, únicament i exclusiva, a tots aquells que hi participen des del 1997, quan se celebrà la primera Trobada a les Borges; a tots aquells que ho van fer i han fet possible; a tots els ajuntaments que l’han volguda acollir i que any rere any mostren el seu interès i entusiasme per acollir-nos, i a tantes i tantes persones anònimes que hi han posat el seu granet de sorra perquè les trobades siguin una realitat edició rere edició.

Sapigueu que, en el format i en les seves característiques, no n’hi ha cap d’igual a la demarcació lleidatana i, asseguraria, que ben poques a nivell de país. Aquest és el nostre gran valor. Un valor que tenim i que s’ha de conservar. Un valor del qual es va voler posar l’accent en el discurs inaugural d’un servidor, aprofitant l’avinentesa de la presència de les administracions més properes a nosaltres, incidint en la reivindicació i suport de totes elles, tot i sabent la situació econòmica que estem vivint i patint. Al Consell Comarcal per tal de mantenir la línia de potenciació i continuïtat seguida en els últims anys. A la Diputació i l’IEI per l’interès pel que fa a la publicació de les trobades i la voluntat de descentralització del model cultural. A la directora dels SSTT de Cultura a Lleida de la Generalitat perquè continuï vetllant i mantenint les comissions de seguiment d’obres patrimonials a la comarca, ja que han fet una feina fantàstica d’assessorament i participació, d’una forma cívica, responsable i amb un criteri clar. Estaria bé que entre tots no deixessin perdre aquest suport a la gent del territori.

Un capítol a part mereix el IV Premi de joves investigadors. Per tal de donar suport i potenciar l’esperit de recerca i la creativitat científica sobre temes directament relacionats amb la comarca de les Garrigues, el CEG creu que els i les nostres joves tenen i han de tenir un paper fonamental. El suport als joves és un altre gran valor a tenir molt en compte, segurament el principal. Els nostres joves han de continuar tenint el suport i l’empenta institucional. Perdre’ls seria un altre error.

Josep Rubió Sobrepere
Centre d’Estudis de les Garrigues






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada