dijous, 9 de juny del 2011

ARTICLE DEL MES DE JULIOL A SOMGARRIGUES: "EL DIA INTERNACIONAL DELS ARXIUS: UN ALTRE ANY SENSE PODER CELEBRAR-HO!"

Avui 9 de juny de 2011 es celebra el dia internacional dels arxius. Aquesta data, establerta oficialment per Nacions Unides, coincideix amb el 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius. Amb aquesta commemoració es vol posar de relleu el paper fonamental que juguen els Arxius en la recuperació, preservació i divulgació del patrimoni documental. Sense aquest patrimoni documental difícilment podem reconstruir el nostre passat i permetre que el nostre present pugui ser estudiat per generacions futures. Si de debò estimem les nostres arrels i volem conèixer com s’ha forjat la nostra identitat hem d’aprendre a valorar i apreciar els documents que esdevenen un testimoni fonamental.
Amb motiu d’aquesta important commemoració, a Catalunya s’ha dedicat una setmana sencera, del 6 al 12 de juny, a realitzar un seguit d’activitats destinats a apropar els arxius a la ciutadania que van des de jornades de portes obertes, exposicions, tallers, conferències, fins altres activitats més lúdiques com pot ser un sopar medieval. Totes aquestes activitats són necessàries per apropar la silenciosa però importantíssima tasca que fan els arxius com a testimonis de la nostra memòria.
Tenim motius per a celebrar el dia internacional dels arxius a la comarca de les Garrigues? Dissortadament aquesta data és per a nosaltres el recordatori més de les nostres mancances, de l’absència de l’Arxiu Comarcal.  Es tracta pels garriguencs que estimem la cultura d’un dia de dol, on assistim perplexos i impotents a veure com la nostra comarca s’ha quedat en aquest tema clarament endarrerida respecte a la resta de Catalunya. No ens cansarem de posar de manifest, un cop més que la comarca de les Garrigues és una de les tres darreres comarques que encara no tenen arxiu comarcal.
Aquest arxiu comarcal pot fer de pal de paller que permeti cohesionar a la nostra comarca de les Garrigues la recuperació, conservació i difusió del nostra patrimoni documental. Aquesta infraestructura és importantíssima per a impulsar la recerca sobre la nostra comarca i aprofitar l’important cabal humà que està treballant en els darrers anys des de l’associacionisme i des de la societat civil per recuperar les nostres arrels, fent un esforç tenaç i heroic no sempre degudament apreciat.
Per aquest motiu, demanem públicament al nou Consell Comarcal i al nou Ajuntament - Paeria de les Borges Blanques, així com a la Generalitat de Catalunya,  a que posin a la seva agenda com una prioritat ineludible la construcció de l’Arxiu Comarcal per tal de posar fi a aquesta lamentable situació. No es tracta d’un caprici d’un grup d’estudiosos, sinó que es tracta simplement de complir amb la legalitat vigent, la Llei d’Arxius, que preveu que a totes les capitals de comarca hi haurà un Arxiu Comarcal.  Es tracta d’una infraestructura obligatòria i imprescindible com a eina d’estudi del nostre passat i present. Es tracta senzillament d’estimar la nostra riquesa cultural que ens ha forjat com a garriguencs malgrat totes les dificultats que han tingut que passar les diverses generacions que s’han succeït al llarg de la història. Si fem l’esforç d’assolir la fita de tenir un Arxiu Comarcal, les generacions futures ens ho agrairan, sinó ens passaran comptes.
Junta de Govern del Centre d’Estudis de les Garrigues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada